2018/2019 tanév

Határtalanul! Program Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek HAT-18-01-0421

Iskolánk immár harmadik alkalommal adott be pályázatot a Határtalanul! programra, így a hetedikesek, és néhány nyolcadikos diák tölthetett 5 napot Erdélyben. A pályázat címe: Kalandozás a történelmi Erdélyben a legendák és mondák nyomában. A kirándulás során a gyerekek előadták az adott helyszínhez tartozó legendát vagy mondát, melyekből előre felkészültek.

Első nap az utazás során megálltunk, és megtekintettük Déva -, majd Vajdahunyad várát. Este megismerkedtünk a szállásadókkal Gyergyóújfaluban, és elfogyasztottuk a finom vacsorát.

Második nap reggel - úton Korond felé -, megálltunk egy kis hógolyózásra Bucsinban, majd Korondra érve kétfelé osztottuk a csapatot. Az egyik csoport előadást hallgatott a taplógomba feldolgozásáról, és a belőle előállítható termékekről, a másik csoport pedig a korongozás tudományát ismerte meg, és alkalmazhatta a gyakorlatban. Sok szép művet hoztunk, amiket a szárítás után visznek haza a gyerekek. Természetesen a csoportok cserélték a helyszíneket, így mindenki részt vett mindkét programon. Farkaslakán megemlékeztünk a Trianoni emlékműnél, és Tamási Áron sírjánál. Szelykefürdő következett, ahol megcsodáltuk a székely kapukat, majd Orbán Balázs síremlékére szalagot kötve imádkoztunk. Székelyudvarhelyen rövid sétát tettünk a főtéren, megtekintettük a hősi emlékművet, és az Emlékezet Parkját. A szállásra visszaindulva megálltunk a Zetelaki gátnál, amin átsétáltunk. Este Sándor atya celebrált misét a gyergyóújfalui templomban.

Harmadik nap reggel a helyi rönkházépítő tartott bemutatót a munkájáról, megcsodáltuk a félkész és majdnem kész házakat. Utunkat Simon Laci idegenvezető segítette a nap további részében, amikor is a Súgó-barlangot, a Békás-szorost, és a Gyilkos-tavat néztük meg, Laci érdekes előadásaival tarkítva. Este táncházban jártunk, az újfalui gyerekekkel együtt próbáltuk elsajátítani a néptánc néha nem könnyű lépéseit.

Negyedik nap Gyergyóújfalu általános iskoláját kerestük fel, itt az igazgató úr tartott rövid ismertetőt, majd a hetedikes diákokkal való találkozás után közös focimeccsen vettek részt a gyerekek. A nap további részét Csicsajban töltöttük, ahol a polgármester úr előadásában megismertük a Natura 2000 programot, a környék állatvilágát, és a vadászat rejtelmeit. Frissen sült kürtős kalács elfogyasztása után, mintegy két és fél órás túrán vettünk részt a hegyen, sziklamászással egybekötve. A túra után szalonna- és kolbászsütés következett, majd szabadprogram, foci, fogócska.

Utolsó nap korán reggel indultuk haza, de két helyszínen még megálltunk. Tordán a sóbányát néztük meg, és Kolozsváron felkerestük Hunyadi Mátyás szülőházát, és a lovas szobrát.

Kellemesen elfáradva, de sok élménnyel tértünk haza az öt napos kirándulásról.