HATÁRTALANUL 2017

EGÉSZség-léptek – Határtalanul

Tanulóink egy olyan utazáson vettek részt, amelynek során átélték az egészség fogalmát a szó többféle értelmében: a szétszakított nemzet tagjainak együvé tartozását, a testi és a lelki egészséget. A kirándulás nemcsak ismeretszerzés volt, diákjaink sok-sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak.

A program során ellátogattunk Arany János szülőföldjére. Ismereteket szereztünk Szejkefürdő borvizéről, a székelykapuk alatt felsétáltunk Orbán Balázs emlékhelyéhez, Farkaslakán pedig megkoszorúztukTamási Áron sírját.

Megcsodáltuk Erdély gyönyörű természeti képződményeit: Tordán lementünk a sóbányába, túráztunk Tekerő-patakon, megismerkedtünk a Súgó barlang kialakulásával, természeti értékeivel, a teljes sötétséggel. Ámulattal töltött el minket a Gyilkos-tó és a Békás-szoros látványa. Zetelakán átsétálunk a víztározó gátján, s lenyűgözött bennünket a Libán-tetőn található andezit bánya gigantikus méreteivel. Egy csodás délutánt tölthettünk Csicsaj-dűlőben túrákkal, játékkal, valamint a medve élőhelyének, szokásainak tanulmányozásával, informálódtunk a Natura 2000 programról.

Érdekes és hasznos ismereteket szereztünk a Tarisznyás Márton Múzeumban a teremtett világ kőzetcsodáiról és a helyi népviseletekről, a Mikó várban pedig a vártörténetéről, Erdély néprajzáról. Korondon tevőlegesen megismerkedünk a taplász és fazekas mesterséggel.

Istennel való kapcsolatunkat mélyítettük a csíksomlyói Mária Kegytemplomban, a Makovecz Imre tervezte Millennium-templomban és Gyulafehérváron a székesegyházban.

Megismerkedtünk Gyergyóújfalu 7.-es tanulóival közös játék és táncház révén.

A kirándulás zárásaként ellátogattunk Böjte Csaba dévai gyermekotthonába, ahol a Máltai Szeretetszolgálat adományának átadása után megtekintettük a kolostor épületét, és tájékoztatást kaptunk Csaba testvér „gyermekeinek” életéről.

Tanulóink életre szóló élményekkel gazdagodva tértek haza az öt napos kirándulásról.